BEKENDTGØRELSE OM SÆRLIGE FISKERIREGLER FOR SKJERN Å VANDSYSTEM
I medfør af § 10 d, § 30, § 31, § 32, stk. 1, og § 130, stk. 2, i lov om fiskeri og fiskeopdræt (fiskeriloven), jf. lovbekendtgørelse nr. 205 af 1. marts 2023, fastsættes:
§ 1. Bekendtgørelsen finder anvendelse på fiskeri i Skjern Å vandsystem.
§ 2. I Skjern Å vandsystem er fiskeri ikke tilladt i perioden fra den 16. september til og med den 31. maj. Fiskeri i søer, som er en del af vandsystemet, er dog tilladt hele året.
Stk. 2. Fiskeri med stang og snøre er tilladt
1) fra den 16. april til og med den 15. oktober i de dele af Skjern Å vandsystem, som efter biologisk rådgivning årligt er defineret som primært laksevand, og senest den 1. januar er oplyst på Fiskeristyrelsens hjemmeside, og
2) fra den 1. marts til og med den 31. oktober i den øvrige del af Skjern Å vandsystem. (Se primær laksevand), (Se B-vand/Øvrige).
Stk. 3. Fra den 16. september til og med den 15. oktober er det tilladt at anvende ruser, hvis fangståbning og arme vender mod strømmen som nævnt i bekendtgørelsen om rekreativt fiskeri i salt- og ferskvand samt redskabsfiskeri mv. i ferskvand.
§ 3. I Skjern Å vandsystem er laks (Salmo salar) fredet hele året.
Stk. 2. Fangede laks skal straks genudsættes i frit vand, så vidt muligt i levende tilstand.
§ 4. Fiskeristyrelsen kan på baggrund af ansøgning meddele tilladelse til et begrænset fiskeri og landing af laks (Salmo salar) i overensstemmelse med fiskerilovens § 30, stk. 2.
Stk. 2. Fiskeristyrelsen kan meddele tilladelse til fiskeri og landing af et bestemt antal laks i perioden fra den 16. april til og med den 15. oktober i de dele af Skjern Å vandsystem, som er oplistet i § 2, stk. 2, nr. 1, og i perioden fra den 16. april til og med den 31. oktober i de dele af Skjern Å vandsystem, som er oplistet i § 2, stk. 2, nr. 2.
Stk. 3. Fiskeristyrelsen fastsætter antallet af laks til fiskeri og landing, jf. stk. 1 og 2, og særlige vilkår for tilladelser efter stk. 1 på baggrund af rådgivning fra Danmarks Tekniske Universitet, Institut for Akvatiske Ressourcer, samt under hensyn til forvaltning af målsætningerne for de internationale naturbeskyttelsesområder, jf. fiskerilovens § 10 d.
Stk. 4. Ansøgning om tilladelse efter stk. 1 skal hvert år indsendes til Fiskeristyrelsen senest den 15. januar.
§ 5. Fiskeri med rejer og rogn som agn er ikke tilladt.
Stk. 2. Fiskeri er kun tilladt med anvendelse af én krog på linen. Krogen må være en enkeltkrog, dobbeltkrog eller trekrog.
Stk. 3. Fiskeri med anvendelse af modhager på krogen er ikke tilladt, jf. dog stk. 4, 2. pkt.
Stk. 4. Ved anvendelse af naturligt agn og agn med duftstoffer skal der benyttes enkeltkrog. Det er tilladt at benytte krogtyper med modhager, når fiskeriet foregår med en enkeltkrog, hvor kroggabet højst må være 6 mm målt fra krogspids og vinkelret ind på krogskaftet.
Stk. 5. Stk. 2-4 gælder ikke i søer, som er en del af vandsystemet.
Straf og ikrafttræden
§ 6. Med bøde straffes den, der overtræder eller forsøger at overtræde §§ 2-5.
Stk. 2. Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel.
§ 7. Bekendtgørelsen træder i kraft den 5. marts 2024.
Stk. 2. Bekendtgørelse nr. 1422 af 12. december 2013 om særlige fiskeriregler for Skjern Å vandsystem ophæves.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, den 28. februar 2024
Jacob Jensen